Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český Absurdistán aneb je Marie Benešová opravdu ještě ministryní "spravedlnosti"?

Uběhl měsíc, kdy jsem zmínil kauzu ministryně Benešové ve věci „obvinění“ soudců ÚS z korupce jako příklad neakceptovatelné morálky našich pseudoelit. Od té doby Marie Benešová dokázala své morální dno překonat hned dvakrát.

Nevím, jestli jde o promyšlenou taktiku vlády nebo spíše jen o její amorálnost, ale na občany se téměř každodenně valí tolik afér, že začínají být značně apatičtí k událostem, které signalizují závažné chyby systému. Začnu poněkud zeširoka, a to dnešní zprávou o náměstkovi středočeské policie, který řídil služební vůz s 2.4 promile. Samotná podstata věci je naprosto absurdní - vysoký policejní důstojník, který jako reprezentant zákona má „pomáhat a chránit“, se opije a v autě pak vyrazí k domovu, čímž ohrožuje životy ostatních řidičů. Přesto v diskuse pod článkem je oceněna taková maličkost, že alespoň neodmítl dechovou zkoušku. Omluvám se, ale tohle opravdu neberu. To pak můžeme začít oceňovat i to, že vůbec zastavil. 

Samozřejmě jde v tomto případě o selhání jednotlivce a po silnicích se nám neprohánějí opilí policejní důstojníci. Snad ale právě proto mělo vedení policie ukázat, že takovéto porušení zákona ve svých řadách nebude trpět a zvýšit tak svou důvěryhodnosti po kauze bývalého policejního ředitele Husáka z lednové narozeninové oslavě v Teplicích (tzv. kauza Hnilička). Namísto toho zase zůstává podivná pachuť papalášství a snahy to zahrát „na hniličku“, neboli nechat to nějaký čas "vyhnít" a spoléhat, že se mezitím objeví mnoho jiných afér, po kterých si na tento případ už nikdo ani nevzpomene.

Vrátím se ale k Marii Benešové, jejíž případ je svým způsobem obdobný. Jakožto ministryně spravedlnosti by měla být ještě větší morální autoritou než její kolegové ve vládě, neboť řídí resort, který má spravedlnost již ve svém názvu. Její morální postoje jsou však těžko srozumitelné nejen pro běžného občana.... 

Zcela absurdní je zejména její vyjádření z 29.4. 2021 o možnosti více vyšetřovacích verzí v kauze Vrbětice. Lze jen spekulovat, co tím sledovala. Zřejmě však pouze svou bezbřehou vděčnost a loajalitu prezidentu Zemanovi, který prosadil její jmenování do funkce ministryně. Zároveň však ale i neloajalitu k předsedovi vlády Babišovi a ministrovi vnitra Hamáčkovi, kterým svým vyjádřením podrazila nohy v době, kdy vedeme diplomatickou válku s Ruskem a všechny spojence přesvědčujeme o jediné vyšetřovací verzi. Je tedy zcela evidentní, že Marie Benešová hrubým způsobem poškodila pozici vlády i jméno České republiky. Zopakuji proto svůj již předtím jednou vyřčený názor, že ve státech s vyspělou politickou kulturou by musela taková ministryně hned druhý den rezignovat na svou funkci nebo by jí odvolal premiér.

Obdobně absurdní je pak i druhá kauza, která se týká dotací pro Agrofert. Zde pak ministryně spravedlnosti vysloveně zaperlila, když zpochybnila audit EU a tvrdila, že stovky milionů korun z národního rozpočtu pro Agrofert jsou v pořádku „protože taky něco pro to zemědělství udělal“. Pokud však stále ještě zákony platí pro všechny, pak je zcela jedno, kdo co a pro koho udělal, ale pouze to, zda byl dodržen zákon a dotační pravidla. I zde tedy morálka paní ministryně značně pokulhává, když názorně demonstruje, že právo, zákon a spravedlnost jsou v našem státě tři zcela různorodé kategorie, které se vzájemně příliš nedoplňují ani neprolínají. I proto lze opět požadovat, aby byla urychleně ze své funkce odvolána, neboť výrazně snižuje důvěru občanů ve spravedlnost, resp. v její zbytky. 

Je tedy Marie Benešová ještě ministryní "spravedlnosti"? Pro mě určitě nikoliv, protože moje chápání spravedlnosti se s tím jejím rozhodně nekryje. Možná je ale chyba ve mně a mých přehnaných nárocích, když bych chtěl, aby ministři vlády v naší zemi byli morální lidé a zároveň respektovaní odborníci, kteří svou funkci vykonávají ve prospěch celé země. 

Autor: Ivan Chválny | pondělí 3.5.2021 5:05 | karma článku: 46,16 | přečteno: 8248x
  • Další články autora

Ivan Chválny

Český Absurdistán aneb Babišova posedlost komprem

Andreji Babišovi se podařilo získat opět značnou mediální pozornost mailem s úkolem získat citlivé údaje o členech rodiny ministra Lipavského. Proč ale jsou všichni tak "překvapeni a rozhořčeni", když vlastně nejde o nic nového?

13.3.2024 v 15:50 | Karma: 40,75 | Přečteno: 3976x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Český Absurdistán a dehonestace prezidentského úřadu

Po prezidentu Havlovi, který byl spisovatelem absurdních dramat, jsme měli nyní prezidenta, který absurdní hry sám režíroval a často v nich i vystupoval v hlavní roli. Prvně jmenovaného nám svět záviděl, toho druhého již nikoliv.

9.3.2023 v 3:59 | Karma: 41,37 | Přečteno: 6935x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Proč nebudu volit A. Babiše

Protože J. Čumpelík neotevřel diskuzi pod svým blogem "Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?", budu svůj názor prezentovat samostatným blogem.

11.1.2023 v 13:14 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

7.2.2022 v 4:14 | Karma: 16,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Jak (ne)funguje státní správa aneb zpráva NKÚ o hospodaření MZV

Jako občané máme zákonem danou povinnost platit daně, z nichž je následně financován provoz státu, resp. jeho úřadů. Tyto úřady pak musí s penězi daňových poplatníků hospodařit "s péčí řádného hospodáře". Je tomu tak ale skutečně?

28.1.2022 v 3:09 | Karma: 22,59 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik