Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český Absurdistán aneb neztrácí ministryně Maláčová schopnost vnímat realitu?

Již delší dobu se sám sebe ptám, zda paní ministryně nespadla z Marsu nebo zda netrpí nemocí, která se projevuje ztrátou kontaktu s realitou. Mé podezření pak jen zesílilo po shlédnutí nedělního diskuzního pořadu OVM.

Ve svém minulém blogu jsem vyjádřil přání, aby ministři vlády v naší zemi byli morální lidé a zároveň respektovaní odborníci, kteří svou funkci vykonávají ve prospěch celé země. Alespoň trochu příčetný občan bude jistě souhlasit, že ministryně Maláčová ani jeden z takto „náročných“ požadavků nesplňuje.

Kdo občas sleduje naší politickou scénu, nemůže říct, že neví, kdo je Jana Maláčová, neboť jejími absurdní návrhy se v noci hrůzou budí nejeden makroekonom či podnikatel. Do funkce ministryně byla jmenována 1. března 2019 a již za měsíc na sebe nezapomenutelně upozornila v OVM při diskusi s bývalým viceguvernérem ČNB a respektovaným ekonomem Luďkem Neidermayerem. Ten totiž její představy, že by se snad dala provést reforma důchodového systému bez přenesení daňové zátěže na lidi, musel korigovat slavným výrokem „„Kdo jiný ale může nést náklady? Opice daně neplatí.“.

Její další "odborné" myšlenky mě pak vždy vracejí do mládí, kdy jsme v aule VŠE poslouchali přednášky o vědeckého komunismu, jehož jedna z hlavních zásad zní „Každý podle svých schopností, ale každému podle jeho potřeb“. Musím být ale ke vnímaní veřejných financí za socialismu spravedlivý - neumím si totiž představit, že by někdo z tehdejších ministrů dokázal vyslovit něco tak absurdního jako paní ministryně, která se při diskuzi o mimořádných miliardových výdajích na tzv. rouškovné důchodcům vyjádřila takto: "Strašně mě unavuje otázka, jestli si to můžeme dovolit a kde na to vezmeme. To je podle mě taková hloupá, plytká diskuse.“. Vzpomínám na přísného pana profesora, který nám přednášel státní rozpočet, a myslím, že by tohle nepřežil. 

Naprosto absurdní pak bylo jiné její slavné vyjádření, že ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid. Přestože to bylo míněno v souvislosti s dlouhodobou nepřítomností dětí ve školách, i tak je to daleko za hranicí únosnosti a politické korektnosti. 

Morální vlastnosti paní ministryně asi nejlépe vystihuje příhoda z loňského října, kdy před kamerami označila premiéra Babiše za debila. Opravdu nepamatuji v zemích s vyspělou politickou kulturou něco takového. Perličkou na celé kauze je, že místo odsouzení takového vyjádření se jí zastal místopředseda vlády Hamáček. K úrovni morálky v ČSSD asi není co více dodat.

Vrátím se ale k předmětné televizní debatě, kde kromě paní ministryně seděla ještě opoziční poslankyně Pekarová Adamová (TOP 09) a Olga Richterová (Piráti). Nevím, jestli jsou členové vládní koalice nějak školeni v aroganci, ale rozhodně to tak vypadalo. Zatímco obě opoziční poslankyně celkem věcně diskutovaly, tak ze strany paní ministryně bylo možno slyšet různé posměšky, útoky, mlžení nebo skákání do řeči. 

Člověk rozumí tomu, že člen strany je do jisté míry loajální vůči předsedovi strany, ale ministryně Maláčová tomu dala korunu, když se snažila obhajovat neobhajitelné. Celý národ žije skandálem jejího stranického šéfa Hamáčka a jeho cestě-necestě do Moskvy, ale pro paní ministryni je věc uzavřená. Její tvrzení, že nezná tak férového chlapa jako Hamáčka, asi jen ukazuje, v jaké společnosti se pohybuje.

Korunu tomu dala ještě paní ministryně, když nepřímo přiznala, že místo v dozorčí radě České pošty, ze které tak "férově" Jan Hamáček odvolal hejtmana Netolického, "férový" Hamáček před časem poněkud nečestně obsadil svým stranickým kolegou, přestože mělo již tehdy příslušet předsedovi Asociace krajů. Navíc je paradoxem, že hejtman Netolický mluvil pravdu, ale podle paní ministryně se zachoval nečestně, zatímco pan Hamáček ohledně své ruské mise prokazatelně nemluvil pravdu, ale je pro ní ten nejférovější chlap. Nemá paní ministryně poněkud nesprávně nastavené morální hodnoty? 

V průběhu debaty mě ale dokázala paní ministryně i rozesmát. Její informace, že byla v průběhu týdne na obědě s několika (?!) velvyslanci a všichni si údajně klepali na čelo a tvrdili, co jsme to za zemi, když je takto bez důkazu obviňován 1. místopředseda vlády, byla vskutku nejlepší připomínkou slavného Rádia Jerevan. Věřím, že pokud už se vůbec s nějakými velvyslanci sešla (což pochybuji), tak si možná klepali na čelo, a věřím i tomu, že se divili, co jsme to za zemi. Jejich názory na Hamáčkův plánovaný výlet do Moskvy však byly rozhodně jiné...

Celá debata byla opravdu výživná a připočtu-li k tomu všemu ještě její nezbytnou sebeprezentaci jako skvělé ministryně, pak by neinformovaný divák OVM mohl mít z této diskuze dojem, že všechno se půl roku před volbami na politickém bojišti vyvíjí dobře - silná ČSSD se snaží i navzdory zlé opozici prosazovat zájmy občanů, musí se přitom vypořádat s nečestnými zrádci z vlastních řad a k tomu je tady ještě to hnutí ANO, se kterým oni vlastně nemají nic společného a po volbách s ním určitě nepůjdou do žádné koalice (jako bych už tohle někdy slyšel). Peněz je ve státní kase dost, a tak určitě důchodcům budou zvýšeny dále jejich penze (nebo jim to alespoň lze před volbami slíbit).

Přál bych si někdy, abych se z tohoto matrixu už probudil, protože mám pocit, že dnes může dělat ministra i cvičený foxteriér. Bohužel to my občané budeme muset vydržet až do voleb.

 

P.S. Chtěl bych se dodatečně omluvit, že jsem reagoval na diskuzi u svého předchozího blogu pozdě, ale bohužel jsem se dva dny nemohl dostat k internetu. 

Autor: Ivan Chválny | pondělí 10.5.2021 13:54 | karma článku: 34,97 | přečteno: 1461x
  • Další články autora

Ivan Chválny

Český Absurdistán aneb Babišova posedlost komprem

Andreji Babišovi se podařilo získat opět značnou mediální pozornost mailem s úkolem získat citlivé údaje o členech rodiny ministra Lipavského. Proč ale jsou všichni tak "překvapeni a rozhořčeni", když vlastně nejde o nic nového?

13.3.2024 v 15:50 | Karma: 40,75 | Přečteno: 3976x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Český Absurdistán a dehonestace prezidentského úřadu

Po prezidentu Havlovi, který byl spisovatelem absurdních dramat, jsme měli nyní prezidenta, který absurdní hry sám režíroval a často v nich i vystupoval v hlavní roli. Prvně jmenovaného nám svět záviděl, toho druhého již nikoliv.

9.3.2023 v 3:59 | Karma: 41,37 | Přečteno: 6935x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Proč nebudu volit A. Babiše

Protože J. Čumpelík neotevřel diskuzi pod svým blogem "Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?", budu svůj názor prezentovat samostatným blogem.

11.1.2023 v 13:14 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

7.2.2022 v 4:14 | Karma: 16,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Jak (ne)funguje státní správa aneb zpráva NKÚ o hospodaření MZV

Jako občané máme zákonem danou povinnost platit daně, z nichž je následně financován provoz státu, resp. jeho úřadů. Tyto úřady pak musí s penězi daňových poplatníků hospodařit "s péčí řádného hospodáře". Je tomu tak ale skutečně?

28.1.2022 v 3:09 | Karma: 22,59 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik