Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvládla opravdu vláda 2. vlnu koronakrize ?

Začínáme se rozvolňovat, děti se vrací do škol a Ministerstvo zdravotnictví rozpustilo poradní skupinu MeSES. Zdá se tedy, že neoficiálně končí druhá vlna koronakrize a možná je na čase začít hodnotit vládu za její zvládnutí.

Koronavirová krize, resp. její druhá vlna a vládní opatření k jejímu zvládnutí se dotkla snad úplně každého občana naší země. Proto má každý právo na vlastní názor, jak byla zvládnuta. 

V úvodu musím přiznat, že inspirací byl pro mě blog Jana Bartoně, který se pokusil vyvrátit vyjádření šéfa MeSES Smejkala z tohoto týdne, že jsme epidemii fakt nezvládli (když reagoval na názor Andreje Babiše, že jsme to zvládli). 

Musím se ale přiklonit k názoru pana Smejkala, protože tím hlavním úkolem vlády je ochrana národa, t.j. života občanů (a národní ekonomiky), a právě v tom vláda propadla. Dne 21.9. 2020 ve svém projevu k národu řekl premiér Babiš, že "vláda dělá vše pro to, aby zachránili každý život". Výsledek známe -  je jím 30 tisíc mrtvých a v přepočtu na obyvatele patří Česko ve 2. vlně mezi nejhorší státy světa. A to i přes všemožná omezení, nekonečný nouzový stav, zavřené školy, restaurace, kulturní akce, skiareály či malé obchody. Proto si dovolím tvrdit, že vyjádření premiéra Babiše o zvládnutí koronakrize je cynismus nejvyššího řádu.

Pojďme si jen stručně připomenout alespoň několik událostí, jak vlastně 2. vlna vznikala a jak probíhala:

Vláda po relativně úspěšném zvládnutí 1. vlny "čekala na toho, který nepřišel". Opozice se v červnu dotazovala premiéra, jaký je plán pro 2. vlnu, načež jim premiér vzkázal, že žádná druhá vlna nebude. Bohužel ale přišla a vláda na ni nebyla připravena. Ministr Vojtěch už to psychicky neunesl a raději rezignoval na svou funkci. Nový ministr Prymula národu ukázal, že to s tím covidem asi není tak žhavé, a přes vlastní doporučování nejtvrdších opatření se večer klidně sešel na tajné noční schůzce s Faltýnkem v "zavřené" restauraci (dodnes nikdo neví, co ti dva šantalové domlouvali - snad to tajemství nakonec prozradí Faltýnkův deníček). Nastoupil tedy další ministr, který v rámci nefunkční chytré karantény zavedl systém PES místo nefunkčního semaforu, nicméně ale ani tím se vláda neřídila.

Následně došlo k pomyslnému zlomu a konečně začala distribuce vakcín, od kterých si všichni slibovali radikální změnu k lepšímu. Ukázalo se, že ale naše vláda objednala vakcín o třetinu méně než mohla. Spuštění internetové registrace pro seniory bylo spíše komedií, kdy více nefungovala než fungovala, přesto premiér přislíbil odpovědnému zmocněnci Dzurillovi státní vyznamenání. Tragikomické také bylo, že teprve teď začala vláda řešit, kdo bude vakcíny distribuovat. Přibližně v té době chebská nemocnice kolabuje a vláda odmítla nabídku Německa na přemístění některých nemocných do jejich nemocnic. Na konci ledna pak celému národu ukazují mocní jejich představu dodržování pravidel, kdy se v Teplicích účastnil poslanec ANO a šéf NSA Hnilička tajného mejdanu v hotelu i za přítomnosti policejního ředitele Husáka, jehož podřízení v té samé době kontrolovali dodržování zavřených restaurací v bezprostředním okolí zmíněného hotelu. V únoru také vláda konečně zrušila projekt nemocnice v Letňanech, který stál daňové poplatníky 100 milionů, aniž v ní byl umístěn jediný pacient, a u které bylo od začátku jasné, že pro ní nebyl žádný zdravotní personál. Vládnímu chaosu už nevěřila naprostá většina národa a důvěra vlády spadla na historické minimum. Přes počáteční nesouhlas ministerstva zdravotnictví nakonec mohly začít v březnu s očkováním i ordinace praktických lékařů, čímž se podařilo zvýšit počty očkovaných (v zájmu objektivity je třeba uvést, že prvotní malé počty očkovaných byly dány i skluzem v dodávkách vakcín od firmy Pfizer). V březnu pak vláda dokonce zakázala cestovat mezi okresy a v dubnu KSČM vypověděla podporu vládě, čímž se prakticky zablokovalo prodloužení nouzového stavu (vládě ale "stačila" žádost hejtmanů a jelo se dál protiústavně). No a finále celé druhé vlny byl tlak prezidenta na dovoz neschválené ruské vakcíny, který vyvrcholil pravděpodobnou snahou Jana Hamáčka přivézt z Moskvy milión dávek. Určitě by se daly uvést ještě desítky afér a aférek, kterými se vláda systematicky znevěrohodňovala - např. podivný Hamáčkův výběr dodavatele testů pro školy,  veřejné vyjádření ministra Arenbergera, že vědomě porušuje zákon, půlmilionová zakázka na prezentaci na Tiktoku, nepodařená reklama MZ na očkování, atd. Ale to by bylo rozsahem spíše na disertační práci....

Konečně tedy dnes můžeme říci, že se situace zlepšila. Jaké jsou ale skutečné důvody toho zlepšení?  Asi nikdo nezpochybňuje pozitivní účinek vakcín pro rizikové skupiny. Určitě také došlo ke značnému promoření národa. A možná to bude znít poněkud drsně, ale relativně výrazně se zmenšila i skupina rizikových lidí o ty, kteří nemoci podlehli. Na kolik se do toho promítlo nošení roušek, zavřené školy nebo hospody by byla jen spekulace. Věřím, že pozitivní vliv to mělo alespoň na menší šíření viru v MHD nebo tam, kde se vyskytovalo větší množství lidí. Nařizovat roušky či respirátory na prázdných ulicích ale bylo nesmyslné a obdobně nesmyslné bylo nechávat zavřené školy. Bylo dost zřejmé, že vláda nevěděla, co je vlastně účinné a jak cíleně s covidem bojovat, a tak pro jistotu zavřela a omezila úplně všechno. 

Nechci se zabývat ekonomiku, ale přesto si dovolím jen pár otázek k zamyšlení. Bylo opravdu nutné zadlužení ve výši skoro 850 miliard, což znamená, že za dva roky se náš státní dluh zvýšil o polovinu? Kolik z té částky bylo opravdu nutné na zvládnutí ekonomických dopadů koronakrize? Pokud bychom se pak dívali detailněji - bylo nutné při takovém tempu zadlužování státu ještě vyplácet rouškovné důchodcům, přijímat nové státní úředníky či nakupovat nové služební vozy pro policii ?

Na jednoduchou otázku "Zvládla opravdu vláda 2. vlnu koronakrize?" si musí odpovědět asi každý sám. Někdo bude jistě vládu hájit, a třeba i tvrdit, že "za vše může zlá opozice". Podle mého názoru ale v této krizové zkoušce prostě vláda neobstála (na rozdíl od zdravotníků), neboť se příliš nepoučila z 1. vlny a vytvářela chaos, který měl za následek příliš mnoho mrtvých. Doufejme tedy, že případnou třetí vlnu již zvládneme lépe.

Autor: Ivan Chválny | čtvrtek 20.5.2021 5:13 | karma článku: 15,17 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Ivan Chválny

Český Absurdistán aneb Babišova posedlost komprem

Andreji Babišovi se podařilo získat opět značnou mediální pozornost mailem s úkolem získat citlivé údaje o členech rodiny ministra Lipavského. Proč ale jsou všichni tak "překvapeni a rozhořčeni", když vlastně nejde o nic nového?

13.3.2024 v 15:50 | Karma: 40,75 | Přečteno: 3990x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Český Absurdistán a dehonestace prezidentského úřadu

Po prezidentu Havlovi, který byl spisovatelem absurdních dramat, jsme měli nyní prezidenta, který absurdní hry sám režíroval a často v nich i vystupoval v hlavní roli. Prvně jmenovaného nám svět záviděl, toho druhého již nikoliv.

9.3.2023 v 3:59 | Karma: 41,37 | Přečteno: 6944x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Proč nebudu volit A. Babiše

Protože J. Čumpelík neotevřel diskuzi pod svým blogem "Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?", budu svůj názor prezentovat samostatným blogem.

11.1.2023 v 13:14 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

7.2.2022 v 4:14 | Karma: 16,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Jak (ne)funguje státní správa aneb zpráva NKÚ o hospodaření MZV

Jako občané máme zákonem danou povinnost platit daně, z nichž je následně financován provoz státu, resp. jeho úřadů. Tyto úřady pak musí s penězi daňových poplatníků hospodařit "s péčí řádného hospodáře". Je tomu tak ale skutečně?

28.1.2022 v 3:09 | Karma: 22,59 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik