Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

Nejprve krátké konstatování - Pirátská strana měla před volbami dlouhou dobu značnou podporu veřejnosti, protože pro mnoho voličů (zejména mladších) představovala šanci na změnu. Voliči věřili v nový „svěží vítr“ a konec špinavých politických obchodů. Piráti totiž nebyli standardní politickou stranou s tuhou disciplínou, ale spíše stranou politických idealistů a radikálů (viz jejich volební heslo „Pusťte nás na ně“). Bohužel ale už před volbami začali svým pragmatismem postupně poněkud splývat s ostatními politickými stranami. Jak to dopadlo (i kvůli antikampani hnutí ANO), všichni víme. Nechtějí-li proto Piráti skončit jako Věci veřejné, které byly ve vládě jen cca dva roky a pak zmizely v propadlišti dějin, pak musí opět získat důvěru svých sympatizantů. Dle mého názoru to znamená se opět „radikalizovat“ a zejména dělat poctivou politiku.

Jan Lipavský se stal zaminirem především proto, že i přes volební debakl Pirátů dodržel STAN koaliční smlouvu a premiér Fiala neustoupil tlaku prezidenta Zemana. Prvním očekáváním proto bylo, že stejně poctivě a neústupně bude jednat i Jan Lipavský, na MZV nastaví nová férová pravidla a vyčistí ho od kariéristů z ČSSD, která za ministra Zaorálka, Petříčka a Kulhánka zkolonizovala Černínský palác. Ministr totiž odpovídá i za vnitřní chod svého úřadu, nikoliv pouze za výstupy vně úřadu. Politickým náměstkem se navíc stal Ing. Martin Dvořák (STAN), který dlouhá léta na MZV pracoval a který také konstatoval, že "pod vedením ČSSD se na MZV dostala spousta lidí, která by tam být neměla". Je tedy pouze na ministru Lipavském, zda se aktivně bude chtít podílet na zlepšení poměrů na MZV nebo to nebude řešit....

Zatím se ale spíše zdá, že se poměry na MZV nezlepší. V posledním blogu jsem psal o těžko uvěřitelných nálezech NKÚ na MZV a absurdním vysvětlení tiskového odboru. Před pár dny pak byla zveřejněna informace o brzkém odjezdu Adama Vojtěcha na připravenou „trafiku“ do Finska. Protože hned po volbách avizoval právě ministr Lipavský, že je A.Vojtěch pro něho ve funkci velvyslance neakceptovatelný, znamená to jen další poškození důvěryhodnosti Pirátů (viz poslední odstavec).

Proč mně ale osobně tak vadí osoba A.Vojtěcha na pozici velvyslance? Především proto, že Adam Vojtěch je symbolem naprostého selhání v době koronaviru a morální viník za tisíce mrtvých, navíc je k smíchu většině národa jako neschopná a poslušná loutka A.Babiše. Jen opravdový fanatik nevnímá jeho selhání a chaos během koronakrize - počínaje jeho "slavným" komentářem" pro idnes, přes jeho zhroucení a rezignaci kvůli nepřipravenosti na začátek druhé vlny a konče dosti trapným comebackem. Morálních selhání je samozřejmě více a většinu jsem uvedl v jednom ze svých blogů.  Důležitým faktem je i naše předsednictví v EU, kdy bude o to více důležité, aby byl velvyslanec zkušeným diplomatem a nikoliv jeho parodií.

Myslím, že Jan Lipavský asi poněkud podceňuje náladu většiny veřejnosti, která už jeho jmenování konspiračně brala jako součást jakési špinavé zákulisní dohody.  Může tak brát vyslání A.Vojtěcha jako důkaz, že Jan Lipavský "políbil prsten" a na MZV opravdu cosi smrdí.... 

Autor: Ivan Chválny | pondělí 7.2.2022 4:14 | karma článku: 16,66 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Ivan Chválny

Český Absurdistán aneb Babišova posedlost komprem

Andreji Babišovi se podařilo získat opět značnou mediální pozornost mailem s úkolem získat citlivé údaje o členech rodiny ministra Lipavského. Proč ale jsou všichni tak "překvapeni a rozhořčeni", když vlastně nejde o nic nového?

13.3.2024 v 15:50 | Karma: 40,75 | Přečteno: 3981x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Český Absurdistán a dehonestace prezidentského úřadu

Po prezidentu Havlovi, který byl spisovatelem absurdních dramat, jsme měli nyní prezidenta, který absurdní hry sám režíroval a často v nich i vystupoval v hlavní roli. Prvně jmenovaného nám svět záviděl, toho druhého již nikoliv.

9.3.2023 v 3:59 | Karma: 41,37 | Přečteno: 6938x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Proč nebudu volit A. Babiše

Protože J. Čumpelík neotevřel diskuzi pod svým blogem "Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?", budu svůj názor prezentovat samostatným blogem.

11.1.2023 v 13:14 | Karma: 34,32 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Jak (ne)funguje státní správa aneb zpráva NKÚ o hospodaření MZV

Jako občané máme zákonem danou povinnost platit daně, z nichž je následně financován provoz státu, resp. jeho úřadů. Tyto úřady pak musí s penězi daňových poplatníků hospodařit "s péčí řádného hospodáře". Je tomu tak ale skutečně?

28.1.2022 v 3:09 | Karma: 22,59 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Vánoční poselství aneb "Zeman is back"

Dnes jsme měli možnost slyšet již devátý vánoční projev prezidenta, který splnil oba prvky – prvek očekávání i prvek zklamání. Je ale pravdou, že většina národa už od prezidenta mnoho neočekávala, a tak ani nebyla příliš zklamána.

26.12.2021 v 17:41 | Karma: 25,01 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik