Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nebudu volit A. Babiše

Protože J. Čumpelík neotevřel diskuzi pod svým blogem "Přes 7 let urážek. Omluví se dnes někdo z nich Andreji Babišovi a jeho rodině?", budu svůj názor prezentovat samostatným blogem.

Z blogu Jiřího Čumpelíka mohl vzniknout dojem, že na Zemi sestoupil anděl a převtělil se do osoby Andreje Babiše, kterého ale větší část společnosti pro jeho skvělé schopnosti nenávidí a pronásleduje. Zdá se tak, že rozdíl mezi takovou adorací a diagnózou je velmi malý....

V blogu pana kolegy Čumpelíka je řada nepřesností, které lze označit až za naprosté lží a nesmysly. Pojďme se tedy předmětnému blogu podrobněji věnovat a vyvrátit některá tvrzení.

Začněme uvedenou "machinací" A. Babiše ve Francii. Autor asi má pravdu, že "dojednat si článek v zahraničním tisku není problém" (ono to asi jde i v Čechách, zejména když nejmenovaný politik přímo vlastní média a radí redaktorům idnes, co kdy medializovat). Mnohem složitější problém ale je "dojednat si u nezávislé francouzská finanční prokuratury prověření nákupů nemovitostí kvůli podezření z daňového podvodu a praní špinavých peněz přes firmy z daňových rájů". Počkejme si tedy na výsledek jejího šetření.

V celé kauze je podstatný ještě jeden aspekt - A. Babiš jako poslední spravedlivý hřímal v r.2015 v parlamentu proti podnikání v daňových rájích, aby se následně ukázalo, že vědomě lže, o čemž kolega Čumpelík poněkud stydlivě mlčí. A tak i kdyby jako v případě Čapího hnízda se nepodařilo prokázat porušení zákona ve Francii, zůstane zde usvědčení A. Babiše z další jeho lži. 

Dále se blog věnuje kauze Čapího hnízda. Již před delší dobou jsem napsal, že je vlastně úplně jedno, jaký bude vynesen rozsudek. Příznivci Babiše budou věřit, že je čistý jako lilie, zatímco jeho odpůrci budou přesvědčeni o jeho vině. Finální rozhodnutí soudu lze zjednodušeně vykládat tak, že se nepodařilo prokázat de jure porušení zákona, zatímco de facto k porušení dotačních pravidel došlo, neboť za účelem jejich obejití byla účelově založena malá firma, která následně byla začleněna do holdingu Agrofertu.  Pan Čumpelík  přitom představil své chápání morálky, když se nepřímo vysmál všem slušným občanům a politikům tvrzením, že obejití dotačních podmínek dotací je jen projevem schopnosti a šikovnosti A. Babiše. Stejně tak jistě bude pan Čumpelík vidět jako "podnikatelskou šikovnost ", když A.Babiš nepřátelsky přebíral  Agro Jevišovice nebo Kostelecké uzeniny. Obdobně "šikovný" byl, když jako ministr financí nechal FAU zakleknout na konkurenci

Podívejme se na jeho "šikovnost" i při agrofertizaci státní správy. Stačilo jen na klíčová místa dosadit své lidi a ty poctivé vyhodit - z těch známějších aspoň Na SFŽP skončil náměstek Steiner, který pozastavil dotaci Agrofertu - Deník.cz (denik.cz). Loajální úředníci pak schválili i dotace, na které neměl nárok, takže dnes může tvrdit, že on za nic nemůže, to přeci rozhodli ti neschopní (resp.všehoschopní) úředníci - jako v případě Penamu, kdy "chudák Andrej" kvůli nim má vracet 100 mil.Kč.  Na MF pak dosadil poslušnou A. Schilerovou, která nepřipustila žádnou kontrolu ve firmách holdingu Agrofert. Navíc vyhodila ředitele berňáku, který si dovolil jedné firmě AF dodatečně vyměřit daň. Myslím, že všichni ostatní ředitelé na barňácích pochopili, jak se vůči AF chovat....

Na rozdíl od pana Čumpelíka, který zřejmě vyznává podobnou morálku jako A. Babiš, si opravdu nemyslím, že uvedené praktiky lze nazvat šikovností.

Skvělý je také konstrukt blogera, že celý projekt Čapího hnízda dělal obětavý táta Andrej pro svého nemocného syna, aby se ten měl dobře. Tady jsem zaváhal, jestli J. Čumpelík nechtěl všechny nachytat a celý blog není míněn jako skvělý sarkasmus. Bohužel není.... Úsměvné je i tvrzení, že by se mělo zjistit, kdo postrašil A.Babiše mladšího. Mě by spíše zajímalo, proč starostlivý taťka, který má obrovskou vilu ve Francii, raději nechá svého syna odvést ruským řidičem Agrofertu na okupovaný Krym.

Další nesmyslem autora je obhajoba A. Babiše jako estébáka. V roce 1990 jsem nastoupil na Federální ministerstvo zahraničních věcí a poznal i mnoho našich pracovníků z obchodních oddělení v zahraničí. A tak mohu tvrdit, že pan Čumpelík zcela otevřeně lže, že každý pracovník zahraničního obchodu musel podávat o svých cestách zprávy pro StB, Aby zlehčil roli a vinu A. Babiše, uráží tak mnoho poctivých obchoďáků, který pracovali v podnicích zahraničního obchodu.

K hodnocení A. Babiše jako ministra financí bych jen připomenul, že byl ministrem v době konjuktury a byl podřízen premiérovi ČSSD. Nakonec byl z vlády vyhozen pro konflikt zájmů (viz Lex Babiš).

Další nesmyslem je, že A. Babiš vykonával funkci premiéra ke spokojenosti VĚTŠINY občanů. Nemá to smysl rozebírat, protože ten chaos při covidu jsme zažili všichni a kdo neprodělal lobotomii, tak si to pamatuje. Navíc při druhé vlně patřila ČR k nejhorším ve světě, přestože premiér zachraňoval i mrtvé. Vrátíme-li se ale k původnímu tvrzení blogera, pak se nabízí logická otázka - Byla-li spokojená většina občanů, proč tedy A. Babiš neuspěl při posledních volbách?!

Na závěr si dovolím jedno osobní prohlášení -  již dlouho jsem rozhodnut, že Andreje Babiše určitě volit nebudu a to z následujících důvodů:

A. Babiš prostě klesl až na dno politické kultury, to prorazil a klesá dál. Adorovat ho tak mohou asi jen lidé s podobnou morálkou, kteří považují ohýbání zákonů za šikovnost. Byl bych rád, aby na Hradě opět byl prezident, který bude mít můj respekt, což  po všech svých přešlapech Andrej Babiš není.

 

 

Autor: Ivan Chválny | středa 11.1.2023 13:14 | karma článku: 34,32 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Ivan Chválny

Český Absurdistán aneb Babišova posedlost komprem

Andreji Babišovi se podařilo získat opět značnou mediální pozornost mailem s úkolem získat citlivé údaje o členech rodiny ministra Lipavského. Proč ale jsou všichni tak "překvapeni a rozhořčeni", když vlastně nejde o nic nového?

13.3.2024 v 15:50 | Karma: 40,75 | Přečteno: 3981x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Český Absurdistán a dehonestace prezidentského úřadu

Po prezidentu Havlovi, který byl spisovatelem absurdních dramat, jsme měli nyní prezidenta, který absurdní hry sám režíroval a často v nich i vystupoval v hlavní roli. Prvně jmenovaného nám svět záviděl, toho druhého již nikoliv.

9.3.2023 v 3:59 | Karma: 41,37 | Přečteno: 6938x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Pane Lipavský, na MZV cosi smrdí

Přes nevůli prezidenta Zemana se ministr Lipavský ujal své funkce. Musím ale otevřeně přiznat, že k jeho působení na MZV jsem značně skeptický.

7.2.2022 v 4:14 | Karma: 16,66 | Přečteno: 917x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Jak (ne)funguje státní správa aneb zpráva NKÚ o hospodaření MZV

Jako občané máme zákonem danou povinnost platit daně, z nichž je následně financován provoz státu, resp. jeho úřadů. Tyto úřady pak musí s penězi daňových poplatníků hospodařit "s péčí řádného hospodáře". Je tomu tak ale skutečně?

28.1.2022 v 3:09 | Karma: 22,59 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika

Ivan Chválny

Vánoční poselství aneb "Zeman is back"

Dnes jsme měli možnost slyšet již devátý vánoční projev prezidenta, který splnil oba prvky – prvek očekávání i prvek zklamání. Je ale pravdou, že většina národa už od prezidenta mnoho neočekávala, a tak ani nebyla příliš zklamána.

26.12.2021 v 17:41 | Karma: 25,01 | Přečteno: 834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 40,75
  • Průměrná čtenost 1858x
Zajímá mě veškeré dění ve společnosti, zejména pak politika a fungování státní správy, ve které jsem 30 let pracoval. Věřím v lidskou slušnost a jen těžko se vyrovnávám s lidskou hloupostí spojenou s arogancí a beztrestností při porušování zákonů.

Seznam rubrik